Deniz Fenerini Kim Buldu?
Deniz Fenerini Kim Buldu: Deniz Fenerlerinin yapılma amacı gemilere yol göstermektir. Kule halinde inşa edilirler ve açık denizlerde çok uzak mesafelerden görülebilirler.
Bilinen en eski Deniz Feneri, Milattan Önce 7.yy’da Sigeon’da yapılmıştır. Başka bir deyişle bugünkü adı Kumkale’dir ve Çanakkale iline bağlıdır. Ayrıca İstanbul Boğazı’nın Trakya yakasında bulunan Timee ve karşı kıyıdaki Chrysopolis ( Üsküdar ) deniz fenerleri M.Ö. 2.yy da yapıldığı bilinmektedir.
Ancak yine de dünyadaki en ünlü deniz feneri şüphesiz, aynı zamanda dünyanın 7 harikasından birisi olarak kabul edilen İskenderiye Deniz Feneri‘dir. İskenderiye, M.Ö. 280 yılında Knidos’lu Sostrates tarafından Pharos adasın üzerinde bulunmaktadır. Aynı zamanda yüksekliği 135 metre olan devasa yapıdır. Ne yazık ki 14.yy’da meydana gelen bir depremde yıkılmıştır.
İskenderiye Fenerinde kullanılan teknik, reçineli tahtaları yakarak ateşin oluşturduğu ışığı da metal aynalar ile uzaklara yansıtmak üzerine kuruluydu.
Bileziği Kim Buldu?
Fener ışıklarının görünme mesafesi, fenerin bulunduğu kulenin yüksekliği ve ışığın yoğunluğu ile hesaplanır. Aynı zamanda şu formül kullanılmaktadır. Görünme Mesafesi = 2.075(H 0,5 +h 0,5)
Fener kulelerinde ışık kaynağı olarak 1800’lü yılların başlarına kadar odun ve kömürün yakılması ile sağlanmıştır. Bu yıllardan sonra balina, domuz, kakao, kolza ve madeni yağlar kullanılmaya başlanmıştır. Bunun dışında Hava Gazı, Petrol, Asetilen, ve elektrik ışık kaynağı olarak kullanılmıştır.
Bir ateş yakıldığında, yakılan ateşten elde edilen ışık eğer bir yansıtıcı yok ise %97 oranında kaybolmaktadır. Başka bir deyişle bir yansıtıcı var ise, bu kez %83’ü kaybolur. Mercek kullanımına geçilmesiyle beraber bu oran %17’lere kadar düşmüştür.
Ülkemizde ise bilinen 372 adet deniz feneri bugün 8334 kilometre uzunluğundaki kıyılarımızı aydınlatmaktadır.