Louis Pasteur’un Biyografisi:
Louis Pasteur Kimdir: Fransız mikrobiyolog ve kimyager Louis Pasteur (Lui Pastör), 27 Aralık 1822 tarihinde Fransa’nın Dole şehrinde dünyaya geldi. Pastör yaptığı çalışmalar arasında en çok kuduza bulduğu çare ile, tarihte ki en önemli bilim adamlarından biri olarak anılmaktadır.
Louis Pasteur ‘un (Luis Pastör) Eğitim Hayatı:
Pastör, Fransa’nın en prestijli okullarından olan ve kısacası girmek için son derece ağır sınavlara tabi tutulan ‘Ecole Normale Superieure’ okulunun fen bölümünü 1846 yılında bitirdi. Okulunu bitirdikten 1 sene sonra Luis Pastör, fizik ve kimya dallarında doktora yaptı.
Louis Pasteur ‘un (Luis Pastör) Çalışmaları:
1847 yılında doktora yaptığı dönemde izomerlik, kristal yapılar ve aynı zamanda optik etkinlik konularında çalışmalar yaptı. Bu konular da ki başarılarıyla adını duyurdu.
– Luis Pastör, 1848 yılında Strasbourg Fen Fakültesi’nde yardımcı kimya profesörü olarak görev yaptı.
– 1854 yılında Lille Fen Fakültesi’nde kimya profesörlüğüne getirilmiştir.
– Ecole Normale’de bir araştırma laboratuvarı kurulmasını istedi ve özellikle kurulan bu laboratuvarın başına geçti. Aynı zamanda bu laboratuvarda şarbon, tavuk kolerası ve kuduz üzerine çalışmalar yaptı.
– Aşılama teknikleri üzerinde çalışan Louis Pasteur kuduz köpekler üzerinde incelemeler yaptı.
Louis Pasteur’un Pastörizasyon Çalışması:
– Louis Pasteur 1860′lı yıllarda mayalanma olayında ve bulaşıcı hastalıklarda, mikroorganizmaların neden olduğunu kanıtladı. Aynı zamanda mayalanabilir sıvıların uzun müddet bozulmadan saklanmasına imkân veren Pastörizasyon yöntemini geliştirdi. Pastörizasyon adını bu yöntemin bulucusu Luis Pasteur’dan aldı.
Louis Pasteur’un Kuduz Aşısı Çalışması:
Joseph Meister adlı bir çocuk 1885 yılında henüz 9 yaşındayken kuduz bir köpek tarafından ısırıldı. Ailesi çocuğu Louis Pasteur’e getirdi. Pasteur daha önce kuduz çalışmasını köpeklerde yapmıştı. Bu yüzden çocuğun üzerinde denemekten çekindi. Louis Pasteur’un yanına gelen diğer doktorlar çocuğun aşı olmasa bile neticede öleceğini söylediler. Bunun üzerine Pasteur aşıyı çocuğun üzerinde denemeye karar verdi. Aşı olduktan sonra çocuk iyileşti. Aynı zamanda ölümcül bu hastalığın çaresi Pasteur tarafaından icat edilmiş oldu. Pasteur’un tedavisini yaptığı Joseph Meister ölümüne kadar Pasteur’un yanında 1887 yılında kurulan Pasteur Enstitüsü’nde kapıcı olarak görev yaptı.
Yaptığı çalışmalarla tıbbın ilerlemesine büyük katkılarda bulunmuştur. Son olarak Pasteur daima kendi bildiği yolda ilerleyen bir bilim adamıydı. Yaptığı çalışmalardan dolayı daima saygı ile karşılanırdı. 28 Eylül 1895 yılında vefat etti.
Louis Pasteur’un hayatıyla ilgili güzel bir video: Pasteur Kimdir