Buhar Makinesini Kim Buldu ?
Buhar Makinesini Kim Buldu: Buhar makinesinin icadı sanayi devrimine dayanmaktadır ve buhar makinesi icadı ile özellikle endüstri alanında insan gücünün çağı kapanmış, buhar güçlü yani makinelerin çağı başlamıştır. İlk çağlardan bu yana tüm işler insan gücü ve bazı hayvanların gücü ile gerçekleşmekteydi ancak buharın makinelerde kullanılması ile insan ve hayvan gücünün yerini makineler almaya başlamıştır. Böylece makine ile üretim hızlanmıştır. Aynı zamanda endüstri sanayisi gelişmiştir. Bunun yanında bu gelişmeler sanayi devriminin de habercisi olmuştur.
Buhar Makinesini Kim İcat Etti ?
Buharın gücünü ilk keşfeden kişi Mısırlı Heron ( M.S 50) adında bir mucitti. Basit bir sistem ile buharın gücünü ortaya koymuştur. Buharın itme gücü ile çalışan küre bir çark yapmıştır ancak o zamanlarda bu icat pek fazla insanın dikkatini çekmeyi başaramamıştır.
Heron’un Buhar Makinesi:
Daha sonraki yıllarda buhar basıncının gücünden faydalanarak suyun yükseklere çıkması sağlanmıştır ve bu durum çok ilgi görmüştür. Özellikle fabrikalardaki suyun dışarı atılması için buhar basıncından faydalanma düşüncesi o zamanlardan ilham alarak gerçekleştirilmiştir. Böylece buhar basıncının makinelerde kullanımı yaygınlaşmış ve geliştirilmeye başlanmıştır.
Heron’dan sonrası:
Yıllar 1698 yılını gösterdiğinde ise; İngiliz bilim insanı Thomas Savery, ticari olarak faaliyet göstermeyi başaran ilk buhar makinesini geliştirmiştir. Bu makinenin özelliği ise maden ocaklarındaki suyu dışarı atma becerisiydi. Bu işlemi de buhar kazanından odacığa giren buharın üzerine soğuk su dökülmesi işlemiyle; vakum yaratması sonucu başarmıştır. Vakum olmasıyla odacıktaki su seviyesi yukarı çıkmıştır. Bu su da vana yoluyla madenden yukarı çekilmiştir.
Buhar Makinesi Nasıl Çalışır?
Bu makinenin kullanım prensibi ise şöyledir; buharın içerisinde var olan ısı enerjisinin mekanik enerjiye dönüştürülerek iş yapılmasıdır. Buhar makinesinin çalışması için her buhar makinesinin içinde bir miktar ısı enerjisi verecek yakıt olmalı, aynı zamanda su kazanı bulunmalıdır. Su yakıt ile ısıtılarak buharlaştırılır. Bu hadise aynı zamanda buharda genleşerek bir basınç meydana getirir. Son olarak, bu basıncın gücü ile de çalıştırılması gereken düzenek çalıştırılır.