Akıllı Saat Nedir?
Akıllı Saati Kim Buldu: Akıllı saat, sadece kadranın gösterdiği vakti değil, bununla birlikte sağlığınızı, yaşam tarzınızı ve gün içi aktivitelerinizi de takip etmenize olanak sağlayan modern bir cihazdır.
Bu saatleri kullanmak, daha doğrusu daha farklı özelliklere ihtiyacınız varsa telefonunuza, akıllı saat ile birlikte gelen Android Wear veya Apple Watch gibi bir uygulama yüklemelisiniz. Sonrasında, akıllı telefonunuzu yüklediğiniz uygulama ile açarak saati telefonunuzla senkronize edebilirsiniz.
Akıllı saat artık teknoloji dünyasının ve hatta bileklerimizin demirbaşlarından birisi haline gelmiştir. Son araştırmalar, 2017’de sadece 51 milyon olan akıllı saatlerin kullanım oranının, 2027’de 353 milyona kadar yükseleceğini ön görmektedir.
Akıllı Saati Kim İcat Etti?
Konumuza dönersek, ilk akıllı saatin ortaya çıkışının 1927 yılına dayanması ve 80’li ve 90’lı yıllarda satışlarda çok ciddi patlama olması okuyucuları şaşırtabilir. Ancak dijital anlamda ilk akıllı saate benzer icadın 1972 yılında Hamilton Watch Company ve Electro/Data Inc. tarafından üretilen Pulsar isimli bir LED saat olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, günümüz teknolojileri ile karşılaştırıldığında, bu akıllı saatin akıllı olma özelliklerinden çok uzakta olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Neyse konuyu çokta uzatmadan, bugün bildiğimiz ve sevdiğimiz akıllı saatlerin yolunu açan şimdiye kadarki en önemli 19 akıllı saatten oluşan listemize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Akıllı Saatin Tarihi
1927: Rota Göstergeli Artı Dört
1920’lerden kalma bu cihazda yerleşik bir GPS yok, ancak yine de A noktasından B noktasına gitmenize yardımcı oluyor. Belirlediğiniz rotaya ulaşmak ve ekranı kaydırmak için manuel düğme çevirmesi yapmanız gerekiyordu. Ancak en azından her gece şarj etmeniz gerekmiyordu.
1972: Pulsar
Üstteki rota göstergeli saatten neredeyse elli yıl sonra, Hamilton Watch Company, 18 ayar altınla kaplı ilk tamamen elektrikli dijital saati geliştirdi.
Bu saatin LED olması ile övünülse de, zamanı görmek için bir düğmeye basmanız gerekiyordu. 1972’de saatin fiyatı 2.100 dolar gibi astromik bir rakamdı.
1982: Seiko TV Watch
Octopussy‘de James Bond‘un da taktığı bu “akıllı saatin” dijital zaman göstergesinin altında grenli TV görüntülerini göstermek için bir adaptöre ve çok büyük bir alıcı kutusuna ihtiyacı vardı. Yapım maliyeti de dönemin parasıyla 500 sterlin civarlarındaydı.
1983: Seiko Data-2000
Data-2000, notları (iki tane) ve takvim kayıtlarını saklayabilmekteydi. Aynı zamanda bir hesap makinesi olarak da işlev görebiliyordu. Seiko, 80’lerde akıllı saat arenasında oldukça üretkendi. Ayrıca firma, Data-2000’den sonraki bir yıl içinde UC-2000, RC-1000, Memo Diary ve UC-3000’i piyasaya sürdü.
1985: Sinclair FM Wristwatch Radio
Prototip aşamasını asla geçememiş olması bu saat adına çok büyük talihsizlik olmuştur. Saat uzmanı Timex ve ZX Spectrum ile birlikte üretilen bu başarılı canavarın üç ayrı bölümü vardı. Bunlar: bir LCD saat, piezoelektrik hoparlör ve FM tuner. Sinclair’in yapımına mali sıkıntılar nedeniyle devam edilememiştir.
1995: Seiko MessageWatch
Bu saat yalnızca arayan kimliklerini (FM yan bant frekanslarını kullanarak) görüntülemekle kalmıyor, aynı zamanda spor skorları, hisse senedi fiyatları ve hava durumu tahminlerinden çeşitli konulardaki güncellemeleri de gösterebiliyordu. Bu özelliklere hemen hemen 20 yıl önce sahip olması ne önemli marifet değil mi?
1995: Breitling Emergency Watch
Bu saat, 90 deniz mili ötesindeki Breitling Acil Durum İzleme Sistemi ile, 2003 yılında Antarktika‘da helikopterlerinin düşmesinin ardından iki İngiliz pilotun kurtarılmasına yardım ettiği için nam salmış bir cihazdır. Bunun yanında teknolojik gelişmeler, geçmişten günümüze birçok hayatın kurtarılmasına kaynaklık etmiştir.
1998: Linux Wristwatch
‘Giyilebilir bilişimin babası‘ Steve Mann, 1998 yılında ilk Linux destekli saati üretti. İki yıl sonra IBM tarafından bir prototip piyasaya sürüldü.
Saat üretilmeden üreticinin saatin özellikleri ile ilgili neler söylediğine bakalım: “Bilgisayarlar, cep telefonları ve diğer kablosuz özellikli cihazlarla kablosuz olarak iletişim kurmak üzere tasarlanan ‘akıllı saat’, yoğunlaştırılmış e-posta mesajlarını görüntüleme ve çağrı cihazı benzeri mesajları doğrudan alma yeteneğine sahip olacak.”
2002: Fossil Palm Pilot
‘Comdex 2002’nin en iyisi‘ ödülüne layık görülen bu cihazda 160 x 160 ekran, 2 MB dahili bellek ve adres defteri, not defteri, yapılacaklar listesi ve hesap makinesi gibi Palm uygulamaları bulunuyordu.
Kayışa entegre edilen bir kalemi vardı. Samsung Galaxy Note‘u olanlar burada mı?
2003: Garmin Forerunner
Garmin‘in GPS spor saatleri alanında oldukça güçlü bir yeri vardı o zamanlar. 10 yılı aşkın süredir uğraştığı bu alanda, sonunda istediği sonuçları yıllar 2003’ü gösterdiğinde almıştır. Orijinal Forerunner serisi, başardıklarıyla; hızı, mesafeyi, tempoyu ve yakılan kaloriyi ölçerek Forerunner 15’in benzerlerinin önünü açtı. Bunun yanında bir çift AAA pille çalışıyordu; bu da size yaklaşık 14 saatlik aksiyon sağlamaktaydı. Ancak son 20 yılı hiç sormayın, önceki 19 yılda olduğu gibi işleri hâlâ yolunda değil..!
2012: Nike+ Fuelband
Adımlarınızı takip ederek gün boyunca ne kadar kalori yaktığınızı gösteren saat karşınızda. Bunun yanında otomatik bluetoth senkronizasyonu, ortam ışığını karanlık bölgelerde iyileştirerek daha parlak görünüm sağlama seçenekleri ve daha cabası..
2012: Sony SmartWatch
Sony SmartWatch ilk bakışta günümüzün cihazlarından pek farklı görünmüyor. Orijinal Sony SmartWatch, Android’in değiştirilen bir sürümünü çalıştıran, Sony Xperia akıllı telefon serisi için yardımcı bir cihazdı. 1,3 inçlik bir OLED ekrana sahipti ve teknoloji basını tarafından iyi karşılanmıştır. Bu saatin yerini 2013 yılında SmartWatch 2 aldı ve Android Wear işletim sistemi ile çalışıyordu. SmartWatch 3, 2015 yılında marka için önemli bir dönüm noktasıydı. Ancak Sony, SmartWatch 4 üretmeyip seriye son vererek sevenlerini hüsrana uğratmıştır.
2013: Pebble
Yıllar 2013’ü gösterdiğinde bu akıllı saatler başarılı Kickstarter kampanyası ile piyasaya giriş yapmıştır. Çeşitli bildirimler yapabilen Pebble, akıllı telefonunuz veya GoPro kamera gibi cihazlar için uzaktan kumanda görevi de görebiliyordu. Pebble uygulama mağazasında 1.000’den fazla uygulama vardı ve eğlenceli, ilginç arka planları da saate duvar kağıdı yapabiliyordunuz.
Ancak akıllı saat pazarı Apple ve Samsung gibi devlerin saat pazarında ortaya çıkması ile kızışınca, Pebble buna ayak uyduramadı. Daha doğrusu Pebble sınıfta kaldı.
2013: Samsung Galaxy Gear
Samsung‘un akıllı saat atılımını başlatan bu ilk Gear, IFA 2013’te duyurulmuştur. Orijinal Gear, ilk çıktığı yıllarda hataları ile ciddi bir fiyaskoydu. Bunun yanında sırf Apple‘ı alt etmek için piyasaya sürülen bir ürün niteliğindeydi.
Ancak Samsung yarışta kaldı. Aynı zamanda küresel akıllı saat sıralamasının en büyük iki firmasından biri olmayı başarmıştır. Samsung Galaxy Watch 4, Google işletim sistemi ile yeniden bir araya geldi ve Apple’ın hakimiyetine meydan okumaya başladı.
2014: Samsung Gear Fit
Gear Fit, bundan sonra gelecek Gear cihazlarının önünü açtı. Aynı zamanda muhteşem kavisli OLED ekranıyla pazarda hayranlık uyandıran bir etkileşim yarattı.
Gear 2 ve Gear 2 Neo cihazlarıyla birlikte MWC 2014‘te tanıtılmıştır.
2014: Moto 360
Android Wear, Mart 2014’te Google I/O konferansında duyurulmuştur. Lansman cihazlarının üçünden birisi şüphesiz Motorola‘nın bu cihazıydı.
Moto 360, yuvarlak tasarımı ve Android Wear‘ın ilk kullanıcıları için daha fazla saate benzemesi ve aynı zamanda şık tasarımıyla efsanevi bir statüye kavuştu. Bu modeli 2015 yılında Moto 360 2, 2016 yılında Moto 360 Sport takip etti.
2014: Samsung Gear S
Sıra dışı görünüme sahip bir akıllı saat olan Samsung Gear S, adeta teknolojik bir gösteri ürünüydü.
3G bağlantısıyla övünüyor. Beraberinde bir akıllı telefon olmadan çalışabilme yeteneğini vaat ediyordu. Bu, özellik daha önce bir Galaxy cep telefonu gerektiren Samsung akıllı saatleri için bir ilkti.
Samsung‘un yeni akıllı saati, Samsung Gear Fit‘te bulunan kavisli Süper AMOLED kadranı gibi bu saati de 2 inçlik kavisli ekrana dönüştürerek adeta gövde gösterisi yapmıştı.
2015 Apple Watch ve Günümüz
Dünya iWatch olarak adlandırılmasını beklerken Apple Watch, Eylül 2014’te Cupertino‘da resmi olarak meraklı bir kalabalığa tanıtılmıştır.
Bu aygıt, akıllı saatlerde yeni bir çağın sinyalini verirken, ilk nesilde GPS yoktu. Uygulamaların iPhone sürümlerinden desteklenmesi gerekiyordu ve Apple Watch‘un sensör dizisine erişemiyorlardı.
Ama o zamandan bu yana çok yol kat edilmiştir. Dokuz nesilden fazla süredir üç ayrı modele genişleyen Apple Watch, kısacası; EKG, kalp atış hızı bildirimleri, tansiyon algılama, ulaşım modları ve renkli çeşitleri ile öncü özelliklere sahiptir.
Apple, sadece önde gelen akıllı telefon markası olmakla kalmadı. Aynı zamanda Rolex, Tag Heuer ve diğer İsviçre saat devleri gibi dünyanın en büyük saat üreticilerinden biri haline geldi.