1. Anasayfa
  2. Kim Buldu

Bileziği Kim Buldu? Bileziği Kim Keşfetti ?

Bileziği Kim Buldu? Bileziği Kim Keşfetti ?
Bileziği Kim Buldu? Bileziğin tarihi M.Ö 3.000'lü yıllara kadar uzanmaktadır..
0

Bileziği Kim Buldu?

Bileziği Kim Buldu: Bilezik tarihi o kasar eskiye dayanıyor ki, kimin bulduğu ile ilgili bir yazılı kaynağa ulaşmak mümkün bile değil. Aksine bilezik yazının bile icadından eskiye dayandığını gösteren birçok kaynak mevcut.

Bileziği Kim Buldu? Bileziğin tarihi M.Ö 3.000'lü yıllara kadar uzanmaktadır..
Bileziği Kim Buldu? Bileziğin tarihi M.Ö 3.000’lü yıllara kadar uzanmaktadır..

Yazının icadı, eğer çivi yazısını dikkate alırsak Milattan Önce 3200 yıllarına denk gelir. Özellikle Anadolu’da tarih kaynağı olan Çatalhöyük’te yapılan kazılarda elde edilen taş bilezikleri, müzelerde görmek mümkün. Alacahöyük’te kral mezarlarında bulunan altın bilezikler ise Milattan Önce 3000’li yıllara kadar dayanmaktadır.

Ampulü Kim Buldu?

thumbnail
Önerilen Yazı
Ampulü Kim Buldu? Ampulü Kim İcat Etti ?

Bu dönemlerde bileziklerin bugün kullanım amacı olan süs eşyası olmasından daha çok, dinsel törenlerde, ayinlerde kullanıldığı zannedilmektedir. Zira ilk bileziklerin tek parça olmasından ziyade deniz kabukları, kemikler, gösterişli küçük taşlardan yapılmış olduğu görülür. Bu parçaların dizilerek bilezik haline getirilmelerini amacı da ayin veya törenlerde kullanılmasıdır. Hatta çıkarttığı seslerin töreni daha gizemli bir hale getirdiği de düşünülmektedir.

Bunların yanında yine taş duvarlara çizilen hiyeroglifler de yine bilezik şekillerine rastlanmaktadır. Kısacası Anadolu medeniyetlerindeki birçok topluluklarda bileziğin sadece kadın değil, erkekler tarafından da kullanıldığını göstermektedir.

Bileziği Kim Keşfetti? Bileziğin Muciti?
Bileziği Kim Keşfetti? Bileziğin Muciti?

Medeniyet, gün geçtikçe değişik malzemelerden bilezik üretmiştir. Ancak hiç birisi üretilen malzemenin pahalı olması diğerlerinden daha gösterişli durmasından dolayı altın bileziklerin yerini tutmamıştır.

Bronz, gümüş, cam, kuvars gibi başlıca maddeler de bilezik üretiminde sıkça kullanılmaktadır. Bununla birlikte M.Ö. 4.yy civarından itibaren bilezikler üzerinde el işçiliği de önem kazanmaya başlamıştır.

Günümüzde Türk Halkı için, düğünlerde olmazsa olmazlarından birisidir. Dünya çapında, sinek kovma özelliğinden tutun, el veya ayaklara takılan bilezikler dahi mevcuttur. Hatta vericiler sayesinde şartlı tahliye edilmiş suçluları takip etmek için kullanılan türde bilezikler mevcuttur.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 5
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir