Haliç Tersanesi’ni Kim Kurdu?
Haliç Tersanesi’ni Kim Kurdu: Haliç tersanesi Kasımpaşa ilçesinden başlayarak Hasköy yönüne doğru Haliç, Taşkızak ve Camialtı Tersaneleri’ni içine almaktadır. Fatih Sultan Mehmet Han tarafından 1455 yılında kurulmuştur. Tesis, geçmiş zamanlarda Tersane-i Amire ismiyle de bilinirdi. Günümüzde ise Haliç Tersaneleri adıyla anılmaktadır.
Haliç Tersanesi Kimin?
Haliç tersanesi şehrin tam da orta yerinde çekiç seslerinin 566 yıldır dinmediği bir tersanedir. Özellikle alın terinin adeta denize aktığı, göz nuruyla demirin ateşin yoğrulduğu bir yerdir. İşçisi ve mühendisi ile İstanbul‘un emektar Şehir Hattı olan vapurlarının bakım, onarımının yapılarak yeniden hayata sunulduğu yer. Aynı zamanda bir fotoğrafçı için cennet olarak adlandırabileceğimiz bir tersenedir Haliç Tersanesi. Hemen hemen 70 bin metrekarelik alanı kapsamaktadır. Toplamda 475 metrelik rıhtımı, 2 tane inşaat kızağı ve 3 tane kuru havuzu bulunmaktadır. Tersane halen çalışmaktadır. Haliç tersanesi İstanbul’un tam da merkezinde gücün, dostluğun, emeğin kalbinin attığı tarihi bir açık hava müzesi gibidir. Yani Haliç Tersanesi; başka bir deyişle tüm İstanbul’un onca yaşanmışlıkları olan insanlarımızın alın teriyle kazanılmıştır. Yazın sıcağında kışın soğuğunda çalışmış tersane işçilerinin, yani halkındır.
Haliç Tersanesi’ni Kim Tarafından Kuruldu ? Tersane-i Amire’yi Kim Kurdu ?
Kasımpaşa’dan Hasköy’e kadar uzanmakta olan ünlü Haliç tersanesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulmuştur. Aynı zamanda ilk olarak Tersane-i Amire ismiyle kurulan imparatorluğun en önemli tersanesi, günümüzde Haliç Tersaneleri adıyla anılmaktadır; fakat kısa bir zaman içinde adının ve işlevselliğinin değişmesi beklenmektedir.
İstanbul’un fethi ile Haliç’in de kaderi de değişti. II. Mehmet’in İstanbul’u kuşatması esnasında donanmaya ait gemilerden bir kaçını karadan yürütülerek Haliç’e ulaştırması hâlâ konuşulan savaş taktiği olarak tarihe geçti.
Haliç Tersanesi’nin Tarihi:
İstanbul’un fethinden hemen sonra Bizans döneminden kalma Kadırga Limanı tersane olarak kullanılmaya başlanmıştır. Haliç tersanesinin tarihi ise 1455 yılına dayanmakta. Haliç’te bugün bulunan tersanenin bulunduğu yönde Bizans tersanesinin kalıntılarının üzerine birkaç gözden oluşan ilk tersane kurulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu boyunca önemli hizmetlere ev sahipliği yapmıştır. Dünyanın ilk endüstriyel tesisinin ilk temeli bu şekilde atılmış bulunmaktadır.
Reuters’ı Kimler Kurdu?
Yavuz Sultan Selim’in (1512-1520) yıllarında padişah olduktan sonra donanmayı büyütme işine tekrardan hız verildi. Özellikle Gelibolu ve İstanbul’da olmak üzere her bir tanesi 100 gözlü olan toplam 200 kadırga alacak şekilde daha büyük tersaneler kurulmasını emretti. 1513-1514 senesinde Galata’nın batısında Yavuz Sultan Selim’in emrettiği gibi büyük tersane için inşaata başlandı.