Hesap Makinesini Kim Buldu ?
Hesap Makinesini Kim Buldu: Günümüzün olmazsa olmazlarından hesap makineleri çokça yaygınlaştı. Artık cep telefonlarında, saatlerde, bilgisayarlarda ve daha birçok yerde var. Yıllardır mucidi yanlış bilinen hesap makinesinin tarihteki gelişim süreci nasıl bir bakalım…
Wilhelm Shichkard
İskoçya asıllı olan John Napier, kurduğu dört işlem bağlantısı ile mekanik hesaplamanın ilk adımını attı. Aslında yıllar boyu hesap makinesinin babası Blaise Pascal olarak kabul edildi. Ancak daha sonra Alman tarihçi Franz Hammer, yaptığı araştırmalar sonucunda başka bir isme ulaştı. Bu isim, Pascal’dan 18 yıl önce hesaplama özelliği olan bir saat icat eden Wilhelm Shichkard‘dı.
Shickhard, bu icadı Pascal’dan 18 yıl önce yapmış olmasına karşın, daha gelişmiş bir sistemi vardı. Öyle ki dört işlemi aynı an içerisinde yapıyordu. Ancak 1957 yılında ortaya çıkan tarihi belgeler sonucunda Shichkard, hesap makinesini daha gelişmiş bir biçimde icat etmişti. Daha sonra 1820’de ise Charles Xavier Thomas de Colmar ilk ticari amaçlarla kullanılan hesap makinesini icat etti.
Ancak şu anda bizim kullandığımız hesap makineleri ile o dönemlerdekiler aynı değildir. Çünkü onlar mekanik sistemleri kullanıyordu. Biz ise gelişen ve değişen dünya koşuları neticesinde mikroişlemci kullanıyoruz. Mikroişlemcilerin babası Jack Kilby ve yakın arkadaşları 1967 yılında mikroişlemcili hesap makinelerini dünyaya duyurdular. Daha sonra Japon elektronik devi Canon ile işbirliği yapan Kilby 1970 yılında cebe sığan ilk ticari hesap makinesini piyasaya sürdü. Ayrıca bu hesap makinesinin ismine de “Pocketronic” dedi.
Ateşi Kim Buldu?
İngiliz vatandaşı Clive Sinclair ise 1972’de “Sinclair Executive” adında bir hesap makinesi icat etti. Kilby’nin “Pocketronic” adlı makinesinden daha küçük olan bu makine, çok tutulanlar arasında yerini aldı. Hatta öyle ki bazı kesimler cebe sığan ilk hesap makinesi olarak Sinclair Executive’i kabul ediyorlardı. Ancak yukarıda bahsedilen iki ayrı makinenin en büyük farkları teknik manadaydı. Mesela; Sinclair elde edilen rakamları LED ekran vasıtası ile gösteriyordu. Ancak Pocketronic ise ısıya duyarlılık derecesi olan yüksek kağıda yansıyordu.