1. Anasayfa
  2. Kim Buldu

Kaykayı Kim Buldu?

Kaykayı Kim Buldu?
Kaykayı Kim İcat Etti?
0

Kaykay Nedir?

Kaykay, gençler arasında popüler olan, kişinin tekerleklere monte edilen küçük bir tahta üzerinde dengeli bir şekilde ayakta durduğu eğlence ve spor aracıdır. Çoğu kaykay yaklaşık 32 inç (81 cm) uzunluğunda ve 9 inç (23 cm) genişliğindedir. Başlangıçta kaykayların ana iskeleti ahşaptan yapılmıştır. Ancak daha sonra alüminyum, fiberglas ve plastikten yapılan modelleri ile ürün çeşitlilikleri genişlemiştir. Aynı zamanda ekstrem ve profesyonel spor dallarında kullanılan gelişmiş versiyonları da bulunmaktadır.

Özellikle 1950’lerden günümüze kaykay, bir sanat formu ve spor olarak dünya çapında milyonlarca insanın hayatını etkileyen milyarlarca dolarlık bir endüstriye dönüşmüştür.

Kaykayı Kim İcat Etti?

Kaykayı Kim Buldu?
Kaykayı Kim Buldu?

Kaykayın tarihe geçen net bir muciti veya yaratıcısı yoktur. Sadece ilk yapılan basit modüllerini geliştirerek popülaritesini ve kullanım alanlarını arttıran kişi veya çeşitli kuruluşlar vardır. İlk olarak yapılan modelleri, 20. yüzyılın başında bir tahtaya monte edilen paten tekerlekli kaykaylardı. O dönem yapılan kaykaylara, tekerleğin üzerinde giden tahta parçası da diyebiliriz aslında. Çünkü genellikle ilk yapılan modelleri bir evin bahçesinden veya bir gencin çekiçle verdiği mücadele sonucu ortaya çıkmıştır. 1960’ların başında Makaha ve Hobie gibi kaykay üreticileri, kaykay sporunun artan popülaritesini fırsata çevirerek, hem üretimini gerçekleştirmişler, hem de “kaldırım sörfü” olarak bilinen ve o dönem bir oyalanma aracı olarak görülen kaykay sporunu ortaya çıkarmışlardır. Bununla birlikte 1963 yılında Makaha, ilk profesyonel kaykay takımını kurmuş ve tarihin ilk kaykay yarışmasını Hermosa-Californiada düzenlemiştir.

1970’lerden Sonra Kaykaylar

Kaykay Nedir?
Kaykayı Kim Buldu, Kaykay Nedir?

Kaykaylar, 1970’lerin ortalarında, daha hızlı ve manevra kabiliyeti daha yüksek olan poliüretan tekerleğin geliştirilmesinden sonra daha da popüler olmaya başlamışlardır. Özellikle yayılmasında ve popülaritesinin artmasında o dönem de yayına alınan kaykay dergileri, bununla birlikte Tony Alva ve Stacey Peralta gibi genç yenilikçi sürücülerin ciddi katkısı olmuştur. Zaman ilerledikçe hız kesmeden artan popülaritesi sayesinde kaykay parkları inşa edilmiştir. İlk kaykay parkı 1976’da Florida‘da inşa edilmiştir. Sonrasında Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa ve Asya’da pek çok başka park da ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu parklarda ani dönüşler ve gösteriler için çeşitli eğimler ve dik yüzeyler bulunmaktaydı.

thumbnail
Önerilen Yazı
Pateni Kim Buldu? Pateni Kim İcat Etti ?

Pateni Kim Buldu?

Bu dönemde biniciler parklarda yapılan boş havuzlarda kaymaya ve sporun “dikey” potansiyelini keşfetmeye başladılar. Boş havuzlar kısa sürede yerini hava gösterileri yapmak için kullanılan U şeklindeki yarım borulara bıraktı. Kask ve dizlik gibi koruyucu giysiler sıradan olsa da, güvenlik kaygıları ve kaykay parkları için artan sigorta primleri, sporun yaygın popülaritesinden ikinci kez düşmesinde önemli bir rol oynadı.

1970’lerin sonunda düşen popülarite, kaykaycıların kendi rampalarını ve yarım borularını inşa etmeleri ve kentsel ortamlarda kaymaya başlamaları ve sokak stili olarak bilinen tarzı yaratmaları sonucu 80’li yıllarda yeniden canlandı. Aynı zamanda tahta boyutu ve geliştirilmiş yapıları, yeni tarzın gelişmesinde önemli rol oynamıştır.

Bu süre zarfında kaykay sporu etrafında kendine özgü bir gençlik alt kültürü gelişmeye başladı. Punk rock ve bol kıyafetler, genç kaykaycılar ile yakından ilişkilendirilmiştir. Günümüzde sokak ve dikey kaykay sporunun cesur ve bireysel doğası, geniş bir genç izleyici kitlesine ulaşan ve doğrudan videoya aktarılan belgesel filmlerle ile daha da yaygınlaşmıştır..

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 2
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 2
    bay_ld_m
    Bayıldım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir