Klavye Nedir?
Klavye, bir bilgisayara veya benzeri bir cihaza metin, karakter ve diğer komutları girmek için kullanılan bir donanım parçasıdır. Bilgisayar ve bazı cihazlarda harici olarak kullanılabildikleri gibi telefon ve benzeri aygıtlarda tümleşik şekilde ve dijital olarakta bulunabilirler.
Klavyeyi Kim İcat Etti ?
1 Temmuz 1874 yılında kullanılan Remington daktilo, bugün kullandığımız klavye düzeninin en eski versiyonudur. Bu klavyenin üretilmesinde amaç, insanların daha hızlı yazmasını yardımcı olmaktı.
QWERTY düzeni olarak bilinen klavyenin babası Christopher Latham Sholes’dur. Sholes, bu klavyeye ilk şeklini 1 Temmuz 1874’te, yani bundan yaklaşık 147 yıl önce vermiştir. Mucit, birkaç yıldır geliştirdiği bu daktilosuna Ekim 1867’de bir patent başvurusu yaptı. Ancak, alfabenin ikinci yarısında bulunan tuş sırasında bazı problemler vardı. Shole, örneğin arka arkaya bu tuşlara çok hızlı basıldığında meydana gelen sıkışmayı engelleyecek arayışlar içerisine girdi. Çözümü de çok geçmeden yaygın olarak kullanılan harfleri ayırarak ve metal kollara monte ederek aştı. Sonrasında daktiloyu piyasaya sürmek için birkaç tasarım yenilemesine daha gitti. Ve son tasarımını 1870’li yılların sonunda Remimgton’a sattı. Satıldığında klavyedeki harf düzeni şu şekilde gözüküyordu:
2 3 4 5 6 7 8 9 – .–
QW E R T Y U I O P :
`; A S D F G H J K L M
& Z C X V B N ? : . ¡
Remington Klavye Özellikleri
Remington firması, 1 Temmuz 1874 yılında; Sholes ve Glidden’ın yardımlarıyla son işlemleri gerçekleştirip daktiloyu piyasaya sürdü. Yukarıda da görüldüğü gibi, birkaç küçük farklılık dışında aslında bu klavye düzeni, bugün kullandığımız QWERTY klavye düzeninin neredeyse tıpatıp aynısıydı. Aynı zamanda 1 ve 0 tuşları, o dönemde büyük I ve büyük harf 0 gibi tuşlarla kullanım sorunları ve karışıklıkları yaşıyabileceği için dışarıda bırakıldı. Sonraki yıllarda 0 klavyeye eklenmiş olsa dahi, 1 tuşunun daktilo klavyelerine eklenmesi 1970’li yılları bulacaktır.
Remington klavyenin ilk üretilen modeli yalnızca büyük harflerle yazabiliyordu. Aynı zamanda fiyatı da özellikle o zamanlar oldukça yüksek olan bir rakama, 125 dolara satılmaktaydı. Bu yüzden fazla rağbet görmemiş ve satışları arzu edilen rakamların gerisinde kalmıştı. Fakat “Remington 2” modeli bu olumlu olmayan havayı olumlu yöne doğru çevirdi. Zira, Sholes ve Glidden’ın ciddi yardımlarıyla, daktilo ve klavyesi birçok sorunu giderilerek yeniden piyasaya çıkarılmıştır. Bu süreç, markanın (Standart Typewriter Company) pazarlama sürecini de iyi yönetmesiyle ciddi bir ticari başarıya dönüştü.
1940’lı Yıllar ve Sonrasında Klavye
Zamanla 1946’lı yıllarda ilk bilgisayar ENIAC, sonraki yıllarda BINAC bilgisayarı gibi cihazlara evrilerek, özellikle günümüzdeki standartlarına doğru yolculuğa başladı. Aynı zamanda 1969 yılında Datapoint 3300 makinesiyle (video görüntüleme terminali), ekrandaki ok yardımıyla imlecleri hareket ettirebilme kalibiliyetini kazandı. Yine Datapoint, 1970’li yıllarda günümüzdeki şekline bürünmeye başladı.
1981 yılında ise teknoloji ve bilgisayar devi IBM tarafından, IBM PC ile beraber “Model F Klavyesi” ismiyle piyasaya sürülmüştür. Ondan sonraki süreçte hız kesmeden gelişen ve teknolojinin akıl almaz nimetlerini sonuna kadar kullanan klavyeler, günümüzde aracı kablo yardımı olmadan bluetoth ve çeşitli sistemler aracılığıyla bilgisayar ve farklı cihazlara bağlanabilmektedir.