Şampuanı Kim Buldu? Şampuanı Kim İcat Etti?
Şampuanı Kim İcat Etti?
0

Şampuanı Kim Buldu: Parlak ve çekici saçlar, iyi bir izlenim yaratmaktan asla geri kalmazlar. Psikologlar, sağlıklı saçların siz ve yaşam standartlarınızın gelişimi konusunda oldukça önemli olduğunu söylüyorlar. Saç ve saç derisi; kire, kimyasallara ve kirliliğe maruz kaldıkları için büyük önem taşımaktadırlar. Saç derisini ve saçı temizlemenin en iyi yollarından biri, hepimizin genelde basit olarak gördükleri şampuanlardır. Öyleyse, şampuanın faydaları, şampuanın tarihçesi ve günümüze nasıl evrildiğiyle alakalı her şeyi öğrenelim

Şampuanlama Neden Önemlidir?

Şampuanlar ve şampuan kullanmak uzun vadede genel sağlığınıza fayda sağlayabilen temel hijyen alışkanlıklarından birisidir. Saç derinizi, saçlarınızı ve vücudunuzu sağlıklı tutmanıza yardımcı olurlar. Yağlı saç derisine sahip kişiler saçlarını haftada en az üç kez şampuanlamalıdır. Bu uygulama, saç derisindeki kiri ve fazla yağı yok etmeye yardımcı olacaktır. Bunun yanında, kuru saç derisine sahip kişiler haftada iki defadan fazla şampuanlamamalıdır. Aşırı şampuanlama, saç derisi yüzeyindeki temel nemi ve yağı kopararak elektriklenme ve kuruluğa neden olabilmektedir.

İşte Saçı Şampuanlamanın Faydaları:

  • Saç derisindeki fazla yağı yok eder.
  • Şampuanlama sedef hastalığı, kepek ve saç incelmesi gibi sorunları önler.
  • Şampuan ayrıca stres hormonu kortizolü kontrol etmeye de yardımcı olur.
  • Ayrıca birikintileri, kiri, kokuları ve teri etkili bir şekilde gidermeye yardımcı olur.
  • Düzenli şampuanlama saçı besler ve uzamasına yardımcı olur.

Şampuanın Tarihi, Kökeni ve Evrimi

Şampuanın Tarihi
Şampuanın Tarihi

Yüzyıllar boyunca çeşitli uygarlıklar farklı saç bakımı ve güzellik uygulamalarına sahip olmuştur. Peki şampuanı hangi ülkenin icat ettiğini hiç düşündünüz mü? Çoğu buluşun ve medeniyetlerin beşiği kabul edilen Mısır ya da başka bir Avrupa ülkesi olmadığını şimdiden söyleyelim. Gerçek şu ki, şampuanın kökeni Hindistan‘dır.

Hepsi bu değil. Şampuan kelimesinin kökeninin de arkasında Hindistan var. ‘Şampuan’, ‘masaj ve basın‘ anlamına gelen Hintçechampo‘ kelimesinden alınmıştır. Ayrıca Chik Shampoo, Hindistan‘daki ilk şampuandı.

1500’lerde Hintli kadınlar, bazı bitkilerle birleştirilmiş sabun meyvesi posası ile saçlarını yıkar ve temizlerdi. Bununla birlikte, saçlarını temizlemek için bektaşi üzümü ve ebegümeci özleri gibi özel ayurveda malzemeleri de kullanmışlardır. Bu bitkisel karışımlar saçlarının temiz ve dağa sağlıklı olmasına sebebiyet vermiştir.

Şampuanı Kim İcat Etti

Şampuanı Kim Buldu?
Şampuanı Kim Buldu?

İngiltere, 1814:

Hindistan‘ın Bengal eyaletinden bir girişimci ve gezgin olan Sake Dean Mahomed, şampuanı Avrupa’ya tanıtan ilk kişidir. Bunu daha önce anlattığımız posalardan yıkanan ve çeşitli bitki özlerinden hazırlanan Hint şampuanları sayesinde yapmıştır. Bu şampuanlar toz şeklindeydi ve suyla etkileşim sonucu ortaya çıkan bir temizleyiciydi. Sake Dean Mahomed, şampuanların toz şeklinde belirli bir standarta gelmesi için çok çalışmış ve bunu sonunda başarmıştır. Hatta onu şampuanları toz şeklinde belli standartlara getirip, insanların yıkanmasına ilk aracılık eden kişi olarakta tanımlayabiliriz. Sake Dean Mahomed, sonrasında icat ettiği şampuanın tanıtımını yapmak için İngiltere‘ye gitmiştir ve Brighton‘da resmi bir şampuan standı açmıştır. Ayrıca standındaki şampuanlarda; saçları ve bukleleri yıkamak için sabun talaşı ve bitki karışımı da bulunmaktaydı.

Almanya, 1903

Kısa süre sonra bu formül Almanya‘da duyulmaya başlandı ve Berlinli bir kimyager olan Hans Schwarzkopf‘un dikkatini çekmeyi başardı. Hans Schwarzkopf, yaptığı uzun çalışmalar sonucunda suda çözülen ve toz karışımlı olan şampuanı Schaumpon‘u tanıttı. Tam olarak özelliği suda çözülecek ve kilitli olan saçlara uygulanacak olan menekşe kokulu bir tozdu. Dahası var. 25 yıl sonra Avrupa‘da ilk sıvı şampuanı icat edip, üretilmesine aracılık edecek kişi de oydu. Schwarzkopf sadece günümüz sıvı şampuanlarını ilk icat eden kişi olarak kalmamış, milyonlarca dolarlık bir şampuan endüstrisinin ortaya çıkmasına da aracılık etmiştir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Arabayı Kim Buldu? Arabayı Kim İcat Etti?

Arabayı Kim Buldu?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 1
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir