1. Anasayfa
  2. Kim Kurdu

Şişecam’ı Kim Kurdu?

Şişecam’ı Kim Kurdu?
Şişecam’ı Kim Kurdu ?
1

Şişecam’ı Kim Kurdu ?

Şişecam’ı Kim Kurdu: Şişecam, Atatürk’ün görev verdiği İş Bankası destekleriyle, İstanbul’un meşhur semtlerinden Paşabahçe semtinde, 1935 yılında kurulmuş olan bir cam fabrikasıdır. Semti meşhur yapan etkenlerden birisi de, fabrikanın en tanınmış markalarından birisi olan Paşabahçe ismiyle anılmasıdır. Ana faaliyet alanı cam ve kimyasal üretim olan sanayi topluluğunun, ilk açılışında çalışan sayısı 400’dü. Aynı zamanda bu yıllarda 25 bin şişe ve bardak ile üretim faaliyetlerine başlamıştır. Türkiye’nin o yıllarda yıllık cam tüketim oranı 3.500 ton iken, fabrika 3.000 tona yakım üretim kapasitesiyle, neredeyse ülkenin yıllık cam tüketimi oranına yakın üretim gerçekleştirmiştir.

Şişecam’ı Kim Kurdu ?
Şişecam’ı Kim Kurdu ?

Fabrika, yıllar 1946’yı gösterdiğinde Belçikalı Hanrez firmasından 6 tane tek kollu şişe üretim makinesi ve aynı zamanda 1948 yılında Çekoslavak firması Skoda’dan da 2 adet şişe makinesi satın almıştır.

1950’li Yıllar:

Kurum, 1950’li yıllar içerisinde üretim kapasitesini arttırmak amacıyla, Marshall Yardım Planları çerçevesinde A.B.D’den 4 tane otomatik cam şişe üretim makinesi satın almıştır. Bu satın almayla beraber üretim kapasitesi yıllık 5.000 tona çıkmştır. Ancak bu yatırımlara rağmen, fabrikanın düz cam üretim faaliyetlerine geçmesi 1968 yılını bulmuştur.

1955 yılında fabrika, ilk mekanik üretim faaliyetlerine girişmiştir. 1955 yılında parekende satışlarını yükseltmek ve ülke içindeki fiyat istikrarını yukarı çekmek amacıyla; İstanbul’da 2, Ankara ilinde bir mağaza açmıştır. Yine aynı yıllar içerisinde İzmir’de düzenlenen Enternasyonal Fuarı’na ilk kez katılım göstermiştir.

Şişecam’ı Kim Kurdu? Paşabahçe Fabrikası
Tarihi ve İlk Kurulan Paşabahçe Fabrikası. Fotoğraf: ® Şişecam

1958 yılında Paşabahçe’de bulunan fabrikasına ilk H28 makinesini kazandıran kurum, aynı yıl Kıbrıs’a da ilk şişe ihracatını gerçekleştirmiştir.

Firma, 50’li yılların sonunda, seneler 1959’u gösterdiğinde ise Çayırova Cam Fabrikası’nın temellerini atmıştır.

1960’lı Yıllar:

Şişecam Tarihi
Şişecam Tarihi

Şişecam, 1960 yılında Marmara Kalker ve Dolomit işletmesini faaliyete açmıştır. Aynı zamanda ilk ihracatını da ABD’ye gerçekleştirmiştir.

1961 yılında Çayırova Cam Fabrikası’nı hizmete açan kurum; aynı tesislerde Fourcoult sistemiyle ilk cam tenceresini üretmiştir. Böylelikle yıllık düzcam ithalatını da 19 bin ton seviyesine çekmiştir.

1963 yılında ilk mekanik pres üretimini gerçekleştiren firma, 1966 senesinde Türk-Alman (Schott) işbirliği vasıtasıyla; laboratuvar mekinesi üretmek amacıyla; TACAM (Türk-Alman Cam Sanayii)’ni faaliyete geçirmiştir. Yine aynı yıl içerisinde ilk otomativ camı üretme işlemine, Çayırova İşlenmiş Cam Fabrikası’nda başlanmıştır.

1967 yılında ikinci düzcam üretim tesisi, Çayırova Cam Fabrikası’nda hizmete girmiştir. Bununla birlikte fabrikada “Duracam” üretimine başlanmıştır. Özellikle bu yıllar içerisinde Topkapı Şişe Fabrikası’nın da temelleri atılmıştır. 1968 senesinde laboratuvar cihazları üretimine başlanarak; aynı zamanda ısıya dayanabilen cam ev eşyası üretim faaliyetine de girişilmiştir.

1968 yılında daha önce Almanlar ile ortak girişimle kurulan TACAM satın alınarak “TACAM-TEKNİK-CAM” ismini almıştır. 1969 senesinde, Mersin’de faaliyet göstermekte olan Anadolu Cam Sanayii A.Ş. kurulmuştur. Bu kuruluşu yine aynı yıllarda Soda Sanayii A.Ş. takip etmiştir. Aynı yıllar içerisinde Topkapı tesislerinde; kavanoz ve şişe üretimine başlanmıştır. 60’lı yılların son icraatı ise 6 potalı kristal üretimine başlanması olmuştur.

1970’li Yıllar:

Şişecam - Cam Elyaf Üretim Tesisi
Şişecam – Cam Elyaf Üretim Tesisi

Bu yıllarda Camiş Makine ve Kalıp Sanayii A.Ş. kurularak; cam ev eşyası ve cam ambalaj üretiminde faaliyet gösteren yedek parça ve çeşitli makinelerin üretimine başlanmıştır.

1971 yılındaysa, cam elyaf takviyeli ürün, bitümlü örtü ve cam tülü üretmek maksadıyla Cam Elyaf Sanayii A.Ş. kurulmuştur. Aynı zamanda bu yıllarda Pitsbourgh sistemi aracılığıyla düz cam üretimi gerçekleştirilmiştir.

1973 yılında cam elyaf takviyeli ürünleri üretmek için 4 bin tonluk fırının temelleri atılmıştır. Yine bu yıllarda ilk cam çubuk üretimi olmuştur. Bunun yanında bu senelerdeki en önemli gelişmelerden birisi firmanın holdingleşme sürecine girmesidir. Pazarlama, satış fonksiyonları ve üretim birbirinden ayrılarak “A.Ş.” hüviyetine büründürülmüştür. Yine aynı yıllar Şişecam alanında bulunan satış ve pazarlama faaliyetleri, Paşabahçe Ticaret Ltd. Şti. bünyesine geçmiştir.

1974 yılında Ayna ve Isıcam üretmek amacıyla Cam İşletme Tesisi kurulmuştur.

1975 yılında Anadolu Cam Sanayii A.Ş., Şişecam Topluluğu’nun bünyesine katılmıştır.

1976 yılında Arge-Ge çalışmaları sürdürmek maksadıyla Karaköy’de Araştırma Laboratuvarı kurulmuştur. Özellikle bu yıllarda döküm üretimi alanında faaliyet gösteren Ferro Döküm Sanayii ve Ticaret A.Ş., Şişecam Topluluğu’na dahil edilmiştir.

1978 yılında şirket bünyesine katılan başka bir kurum ise; otomativ endüstrisine yaptığı yatırımlarla bilinen Bursa Otocam Sanayii A.Ş. olmuştur. Yine bu yıllarda farklı bir kurum olan İstanbul Porselen Sanayii A.Ş., Şişecam Topluluğu’nun bir parçası olmuştur.

1980’li Yıllar:

Şişecam Balıkesir Elyaf Fabrikası
Şişecam Balıkesir Elyaf Fabrikası

Sinop şehrinde el marifetiyle kristal ve sodalı camdan üretim yapma amacıyla Sinop Cam Sanayii A.Ş. kurulmuştur.

1981 yılında faaliyete giren kurum ise Trakya Cam Sanayii A.Ş. olmuştur.

1984 yılında, soda camından ev eşyası yapmak amacıyla Paşabahçe Kırklareli Fabrikası faaliyete girmiştir.

1988 yılında robot ile ilk kere çaybardağı paketleme işlemi yapılarak farklı bir otomasyon sistemine geçiş yapılmıştır. Bu yıl Uzakdoğu pazarında pay sahibi olmak amacıyla International Glass Ltd. kurulmuştur. Aynı zamanda yine bu yıllarda, cam ev eşyası üreten fabrikalarda, ilk cam robotu kullanıldı.

1990’lı Yıllar:

Şişecam’ı Kim Kurdu? Şişecam Otocam Fabrikası - Lüleburgaz
Şişecam’ı Kim Kurdu? Şişecam Otocam Fabrikası – Lüleburgaz. Fotoğraf: ® Cineist

1990 yılında, İstanbul Porselen’in üretim faaliyetlerine son verilmiştir.

1991 yılında, Trakya Cam Sanayii bünyesinde füme renkli ve ilk kez bronz cam üretme faaliyetlerine başlandı. Anadolu Cam Sanayii’nde düzcam üretim faaliyetleri sonlandırılmıştır.

1993 yılında ülkedeki ilk modern cam fabrikası faaliyete geçirilmiştir. Bunun yanında Bursa Otocam’ın faaliyetleri bitirilmiştir ve kurum Camtaş bünyesine alınmıştır.

1995 yılında Şişecam Almanya Temsilciliği kuruldu. Aynı zamanda Denizli’de bulunan fabrikada camdan kristal el üretilmiştir. Bunun yanında, bu yıllardaki en önemli atılımlardan biri, Trakya Otocam’da kurşun geçirmez cam üretiminin gerçekleştirilmesiydi. Yine bu yıllarda Yeşil Şişe üretmek maksadıyla Çayırova Fabrikası açılmıştır. Sonraki yıllarda bu kurum faaliyetlerine Topkapı Şişe Cam bünyesinde devam etti.

1997 yılında ilk defa ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi sertifikası uygulanmıştır.

1998 senesinde yurtdışı yatırım amacıyla Gürcistan Mina Fabrikası, 20 bin tonu aşan cam ambalaj üretme hedefiyle faaliyete başladı.

1999 yılında otomobil devi Renault’un Slovenya’daki fabrikasına otomativ camları ihracatı yapılmıştır.

Klavyeyi Kim Buldu ?

thumbnail
Önerilen Yazı
Klavyeyi Kim Buldu?

2000’li Yıllar:

Şişecam’ın Sahibi Kim ?
Şişecam’ın Sahibi Kim ? Fotoğraf: ® Cineist

2000 yılında, Soda Sanayii A.Ş. hisse senetlerinin %15’lik kısmı halka arz edilmiştir. Rusya’da faaliyet gösterme maksadıyla Cam Ev Eşyası Moskova temsilciliği faaliyete alınmıştır. Bunun yanında otomobil camlarında QS 9000 Kalite Yönetim Sistemi sertifikasına geçilmiştir.

2001’de Hollanda’da faaliyet gösterecek Cam Investment B.V yatırım şirketi kuruldu.

2002 yılında Rusya’da gittikçe büyüyen bira pazarı için bira şişesi arzını karşılamak maksadıyla yıllık 90 bin ton üretim kapasitesiyle Ruscam Gorokhovets Fabrikası faaliyete geçirildi. Aynı zamanda Cam Ambalaj Grubu Moskova satış ofisi faaliyete alındı. Bu yıllarda Paşabahçe Beykoz Fabrikası’nın üretim faaliyetlerine son verildi. Son olarak yine bu yıllarda otomotiv camları alanında bir ilk olan ısıtmalı ön cam üretimi faaliyete alındı.

2004 yılında Şişecam Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş. kurularak faaliyete geçti. Hollanda’da Balsand B.V isminde yatırım şirketi, Rusya’da Format Investment firması açıldı.

2006’da, dünyada en yüksek enerji dönüşüm verimliliği ünvanını hâlâ elinde bulunduran Mersin Kojenerasyon Santralı kuruldu.

2008 yılında Romanya ve Yunanistan’da düzcamın saış ofisleri faaliyete açılmıştır.

2010’lu Yıllar:

Şişecam Bilim Teknoloji ve Tasarım Merkezi
Şişecam Bilim Teknoloji ve Tasarım Merkezi

2010 yılında Anadolu Cam, Ukrayna’lı üretici Merefa Cam’ı bünyesine geçirdi. Bu yılda Bulgaristan’da açılan Otomotiv Camları Fabrikası hizmete girdi.

2012 yılında Anadolu Cam Eskişehir Fabrikası açıldı ve ardından 2014 yılında Ankara Polatlı Düzcam Fabrikası faaliyete girdi.

2017 senesinde Oxyvit Kimya San. ve Tic. A.Ş satın alınarak Soda Sanayii A.Ş’nin bünyesine geçirildi. Özellikle yine bu yılda Mısır’ın en önemi cam ev eşya üreticilerinden Pearl for Glass Manufacturing şirketi, kurum bünyesine katılmıştır. Bu yıllarda Eskişehir fabrikasının üretim kapasitesi 150 bin ton gibi astronomik rakamlara çıktı. Kurum yine bu yıl, yılda 60 milyon Euro’ya yaklaşan yatırım ile İtalya’da ikinci düzcam tesislerini faaliyete geçirdi. Aynı zamanda Paşabahçe Mağazası, Anadolu Yakası’ndaki en büyük ikinci mağazasını Ataşehir Metropol AVM’de faaliyete soktu.

2020’li Yıllar:

Şişecam’ı Kim Kurdu? Şişecam Office
Şişecam’ı Kim Kurdu? Şişecam Office. Fotoğraf: ® Gürkan Akay

Paşabahçe markası, özellikle 2020 yılında ise Ar-Ge hizmetlerinin büyük başarısıyla cam yüzeylerdeki bakteri ve virüsleri etkisiz konuma getiren kaplamasını geliştirdi. Bu kaplama günümüz itibariyle şimdilik sadece cam ev eşyası üretiminde uygulanmaktadır.

2021 yılının son faaliyeti ise Ankara Polatlı‘da kurulan yeni üretim tesisleridir. Bununla birlikte kurum, Türkiye’de faaliyet gösteren yıllık float üretim kabiliyetini %30’a yakın miktarda arttırarak 2.6 milyon tona çıkarmayı hedeflemektedir.

Şişecam Sahibi:

Şişecam’ın hisselerinin %50,93’ü İş Bankası’na, %6,04’ü Efes Holding’e, %0,05’i Anadolu Hayat Emeklilik’e, %42,98’i de Halka Açık’tır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 7
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 2
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 2021-10-29

    Paşabahçe ilk kurulduğu zamanlar da babamın dedesinindi. Küçük bir atölyeydi sadece. Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’nin iyiliği için o atölyeyi onlardan alarak iş bankasına yetki vermiş ve üretimde daha aktif rol almasını sağlamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir