Teleskopu Kim Buldu?
Teleskopu Kim Buldu: Gök bilimi ve gökyüzündeki olayların incelenmesi için olmazsa olmazlardandır teleskop. Eğer bu buluş olmasaydı, semavi olayların hiçbirisi hakkında bilgi sahibi olamayacaktık. Ayrıca buluşların birçoğu bir anda zihinde belirmiş ve öyle bulunmuştur. Fakat teleskopun bulunması uzun yıllar almıştır.
Teleskop buluşunun temellerini Hollanda asıllı bilim adamları Jacob Metius, Hans Lippershey ve Zacharias Janssen atmıştır. Middelburg’da, 17. Yy. ilk yıllarında bu üç bilim adamı kırılma özelliği olan ilk teleskopu bulmuşlardır. Özellikle Hans Lippershey, diğer bilim adamlarına göre buluşunu daha ileriye götürmüş ve 1608 yılında tescil ettirmiştir. Lakin onun buluşu icat niteliğinde görülmemiş ve patenti yapılmamıştır. Yalnızca bir ikramiye ile ödüllendirilmiştir.
İtalyan bir bilim adamı olan Galileo teleskop buluşuna hız kazandırmıştır. Ayrıca 1609 yılında, Galileo Hollandalı bilim adamlarının buluşlarını geliştirerek ilk teleskopu tamamladı. Bununla beraber yeni buluşuyla gökyüzünü inceledi ve ayın girintili çıkıntılı bir yüzeye sahip olduğunu gördü. Sonuç itibariyle Venüs’ün güneş çevresinde turladığını teleskop isimli buluşuyla kanıtladı. Ancak anladı ki, dünya evrenin merkezi değildi. Evrenin merkezi dünya değil, güneşti.
Teleskop buluşuna en önemli katkılardan bir tanesini de Sir Isaac Newton yapmıştır. Hollandalı bilim adamlarının aksine Newton, yansıtıcı teleskopu bulmuştur. Bu teleskop buluşu ise uzaktaki nesneleri yakınlaştırabiliyordu. Aynı zamanda 1688 yılında bulunan bu teleskopa Newtonian Reflector adı verilmiştir.
Kağıdı Kim Buldu?
Sonuç olarak tüm bu sayılan bilim adamları teleskop buluşuna hizmet etmiş ve aşamalı bir şekilde teleskop buluşunu bize kazandırmışlardır.