Televizyonu Kim Buldu?
Televizyonu Kim Buldu: Günümüzün vazgeçilemez ve en önemli iletişim araçlarından birisi olan televizyonun tarihi bundan tam 88 yıl öncesine ulaşıyor. Günümüzde televizyon bulunmayan ev, işyeri, ofis neredeyse bulunmamaktadır. İngiltere’nin küçük ve sevimli Hastings kasabasında yaşayan mucit John Logie Baird 1923 yılında televizyonu icat ederek tarihe ismini altın harflerle yazdırmayı başarmıştır.
Televizyon kelimesinin kökeni; Yunancadaki uzak anlamına gelen tele kelimesi ve Latincede de gör anlamında kullanılan Visio kelimesinin birleşiminden oluşur. Televisio uzaktan görme anlamına gelir. Ayrıca günümüzün en sevilen dizilerinden birisi olan çocuklar duymasın’daki seyyar tayyarın deyimiyle “televisio” kelimesi, döne dolaşa Türkçemizde televizyon olarak yerini almıştır.
Televizyon kullanımının yaygınlaşması 1930’lu yılların başına dayanır. Bu senelerde televizyon elektronik eşya olarak satılmaya ve geniş bir kitleye hitap etmeye başlamıştır. Örneğin 1936 yaz oyunları olimpiyatlarını Almanlar evlerinde ki televizyondan takip ettiler. Ancak kullanılan ilk televizyonlar siyah beyazdı ve ihtiyaca tamamen cevap vermiyordu. Bu yüzden büyük çalışmalar sonucu 1950’li yıllarda ABD’de renkli televizyonla yapıldı ve satışa sunuldu. Ancak renkli televizyonların geniş kitlelere ulaşması ise 1960’lı yıllara kadar sürdü.
Hesap Makinesini Kim Buldu?
Türkiye’de Televizyon
Türkiye’de televizyonun kullanılması 1950’li yıllarda İTÜ( İstanbul Teknik Üniversitesi) sayesinde başladı. Özellikle haftada birkaç kez bölgesel olarak deneme yayını yapıyordu. Ancak bu yayını sadece sınırlı bölgeler izliyordu.
1968 yılına geldiğimizde TRT kanalı siyah beyaz olarak yayın hayatına başladı. TRT kanalını TRT-1, TRT-2, TRT-3, TRT-4 gibi kanallar takip etti. Ancak renkli televizyona geçmek ise 1980‘li yıllarda mümkün oldu.
1990‘lı yıllarda ise özel televizyon kanalları açılmaya başladı ve televizyona büyük bir merak gelişmesine vesile oldu. Bunu gelişen televizyon sanayisi izledi. Aynı zamanda yeni yeni ve teknolojisi üst seviye de olan kullanıcı dostu televizyonlar ortaya çıktı. Ancak ince ekranlı ve plazma TV’lerin üretilmesi 2000’li yıllarda başladı. Artık Dünyada ve Türkiye’de televizyon en büyük iletişim ve etkileşim araçlarından birisidir. Olmaya da devam edecek gibi görünüyor.