1. Anasayfa
  2. Kim Buldu

Termometreyi Kim Buldu? Termometreyi Kim Keşfetti ?

Termometreyi Kim Buldu? Termometreyi Kim Keşfetti ?
Termometreyi Kim Keşfetti ? Günümüz dijital termometrelerinden. Özellikle vücud ısısı ölçmek için sıklıkla kullanılırlar..
1

Termometreyi Kim Buldu?

Termometreyi Kim Buldu: Galileo Galilei, 1592 yıllında bulmuştur. Amacı sıcaklığı ölçmek için kullanılan alettir. Bir cam balon ile bunun altına takılan cam borudan oluşuyordu. Borunun alt ucu açıktı ve bir kaptaki suya daldırılmış durumdaydı. Balondaki hava sıcaklık nedeniyle genleştikçe ya da büzüldükçe, borudaki su düzeyi de alçalıyor ya da yükselme eğilimi gösteriyordu. İlk yapıldığında Galileo bu şekilde yapmıştır.

"Termometreyi

 

1655 yıllarında termometre gelişti, gelişimin öncü isimlerinden birisi de “Gabriel Fahrenheit”dı. Fahrenhait ile birlikte bu gereçler renkli alkollü, daha sonrasında civalı oldu. Civa hızlı bir şekilde çevresindeki sıcaklığa erişerek, düzenli olarak genleşir ve borudaki yükselişi kolayca izlenirdi. 375 derece de kaynadığı ve -39° dolaylarında donduğundan dolayı geniş sıcaklık aralığında kullanılabilinirdi. Alkol 78° kaynadığı için yüksek sıcaklıklarda kullanılamaz; ancak bunun yanında -117° civarlarında kaldığı için kutup gibi bölgelerdeki düşük sıcaklıkların ölçümü için kullanılabilirlerdi. Aynı zamanda termometrelerde kullanılacak olan alkole mavi ya da kırmızı maddeler katılarak sıvının daha iyi görünmesi sağlanabilirdi.

Hamağı Kim Buldu?

thumbnail
Önerilen Yazı
Hamağı Kim Buldu? Hamağı Kim Keşfetti ?

Sıvıyla termometre yapımında, boru ve balon tamamen en üst kısma kadar alkol veyahut civayla doldurulur; havanın dış kısma atılabilmesi için ısıtılır ve sonrasında borunun en üst kısmı hava geçirmeyecek biçimde kapatılır. Sıvı soğuma işleminden sonra büzüldüğünde, borunun iç kısmında bir vakum ortamı, yani bir hava boşluğu meydana gelir. Sonrasında da boru derece denilen kısımlar halinde ölçeklendirilmektedir.

"Termometreyi

 

Termometre Çeşitleri:

Termometreler, sıvılı, metal ve gazlı gibi seçenekleriyle üçe ayrılırlar.

Sıvılı termometrelerde; cıvalı termometreler (hasta termometresi ve laboratuar termometresi) ve alkollü termometreler (duvar termometresi) ikiye ayrılırlar.

Termometre’nin çok farklı kullanım alanları olsada, özellikle günümüzde genel kullanım alanlarını şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Evlerde bulunan doktor derecesi
  • Sanayide kullanılan.
  • Maksimum ve minimum sıcaklıkları kaydeden bir termometre (hava durumu vb.)
  • Fırın termometresi.
  • Maksimum ve minimum çift metalli termometre.
  • Cihaz içlerinde bulunan termometreler

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 2
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir