Tükenmez Kalemi Kim Buldu ?
Tükenmez Kalemi Kim Buldu: Hayatımıza kolaylık katan birçok buluşun arkasında çok ilginç olaylar yatmaktadır. Bunlardan bir tanesi de tükenmez kalemin buluşudur. Ladislao Biro, Macar asıllı bir heykeltıraş, yazar, aynı zamanda ressamlık yapan büyük bir sanatçıdır. Bunlara ek olarak çevirmenlik de yapmaktadır. Çevirmenlik yaparken kaleminin mürekkebini sürekli yenilemek de ona eziyet gibi gelmektedir. Bu durum onu bir arayışa ve bir buluşa itmiştir. Nihayet kimyager kardeşi George ile beraber mürekkep akıtma, sayfaların kirlenmesi gibi dertlerden kurtulmak amacıyla bulduğu icadına yön vermiştir.
Biro, çalıştığı matbaadaki gazete basımında kullanılan mürekkebin hemen kuruduğunu fark etmiştir. Ayrıca bu mürekkep sayfaya leke izi de bulaştırmamaktadır. Bunu fark edince bu mürekkeple bir kalem yapmayı aklına koymuştur. Daha sonra kalemin ucunu bu koyu mürekkebin akışını düzenleyecek şekilde hazırlamıştır. Ardından kalemin ucuna ufak bir top koymuştur. Bu topun amacı akışkanlığı kontrol etmektir. Kalem kâğıtla temas ettikçe ucundaki top da sayfanın yüzünde hareket etmekte ve yazma işlemini gerçekleştirmektedir. Aslında bu icat, 1888 senesinde bir deri firması için deriyi işaretlemek amacıyla John Loud tarafından bulunmuştur. Hatta John Loud bu buluşun patentini de almıştır. Ancak bu buluşu ticari olarak hiç düşünmemiştir.
Seri Üretime Geçişi
Daha sonra Ladislao Biro buluşunu 1938 senesinde kendi adına tescil ettirdi. Ardından 1943 senesinde kardeşi ile beraber Arjantin’e gittiler ve burada buluşlarına finansman arayıp, buldular. Bunun sonucunda tükenmez kalemler Birome ismiyle Arjantin’de piyasaya sürülmeye başlamıştır.
Kurşun Kalemi Kim Buldu?
Bu gelişmelerin ardından İngiltere Kraliyetine bağlı askerlere kalemleri satmaya başladılar. Ayrıca bu kalemlerine yağmur altında yazı yazabilme fonksiyonunu da eklediler. Ardından ürünlerini halka arz ettiler. Yaklaşık 5000 kişilik bir gruba, sağanak yağmurun altında ürün tanıtımını yaptılar. Ayrıca bu tanıtımın ardından BİC isimli firma bu buluşu satın aldı. Böylelikle tükenmez kalem yayılmaya başlamıştır. Bu kalemin tükenmez ismini almasının sebebi ise, yaklaşık 2 – 3 kilometre uzunluğuna kadar çizgi çizebilecek kapasitede olmasıdır.