1. Anasayfa
  2. Kim Kurdu

Ülker’i Kim Kurdu?

Ülker’i Kim Kurdu?
Ülker’i Kim Kurdu ?
0

Ülker’i Kim Kurdu ?

Ülker’i Kim Kurdu: 22 Şubat 1944 tarihinde, Sabri Ülker ve ortağı Asım Ülker tarafından “Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş” adıyla kurulmuştur. Ürünleri 100’ün üzerinde ülkeye ihraç edilen firma; gıda sektöründen pek çok farklı kategoriye kadar hizmet vermektedir. Aynı zamanda ülkenin en büyük sanayi kuruluşları arasında kendisine 108. sırada yer bulmuştur.

Ülker'in Sahibi Sabri Ülker
Ülker’i Kim Kurdu ? Ülker’in Kurucularından Sabri Ülker

Ülker’in sahibi konumunda bulunan Yıldız Holding, aynı zamanda dünyanın en büyük 6 bisküvi üreticisinden biri olan United Biscuits‘i 2014 yılında satın alarak; dünyada en büyük 3 bisküvi üreticisinden biri konumuna yükselmiştir.

Kuruluş hikayesine göz attığımızda bu gıda devi, özellikle ilk olarak bu sektöre atılımını 1944 yılında Eminönü-Nohutçu Han’da gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda üretilen ilk ürün ise pötibör bisküvi olmuştur. İlk yıllarında sadece bisküvi kategorisinde imalatta bulunan şirket; atılımlarına özellikle 1970 yıllarından itibaren gofret ve çikolatayı da dahil etmiştir. Yıllar 90’ları gösterdiğinde ürünlerine süt, yağ ve kek gibi çeşitleri katan Ülker, 2000’li yılların başında bu ürünlerine içecek ve mutfak ürünleri gibi çeşitlilikleri de katmıştır.

Aynı zamanda ülkede dolgu çikolatayı ilk üreten firma olma namına sahiptir Ülker. Başka bir deyişle çikolata üretimini fabrika bazında gerçekleştiren ilk Türk şirketidir. Bunun yanında ISO 9002 ve Türk Standardları Enstitüsü belgelerine sahip olan firma, kakaolu mamul, kakao çekirdeği ve çokokrem gibi ürünlerde üretmektedir. Ülker’i bünyesinde barındıran Yıldız Holding’in 52.000’e yakın çalışanı bulunmaktadır.

Ülker’in marka vizyonları arasında; değer zinciri, çevre, çalışanlar, inovasyon, toplumsal farkındalıklar ve liderlik gibi hedefler bulunmaktadır. Aynı zamanda spordan, sanata; birçok etkinlik alanlarına maddi ve manevi destekler veren bir kuruluş pozisyonundadır.

Ülker’in Sahipleri:

Pladis Foods Limited: %51
Yıldız Holding İştirakleri ve Ülker Ailesi: %7.5
Diğer Ortaklar: %41.5 şeklindedir.

Ülkerin Kısa Tarihi ve Tesisleri:

Ülker Tesisleri
Ülker Tesisleri

Köklü firma bugün Türkiye haricinde; Mısır, Suudi Arabistan ve Kazakistan olmak üzere 4 ülkede toplam 10 fabrikasıyla faaliyet göstermektedir.

İlk olarak yukarıda da bahsettiğimiz gibi faaliyetlerine 1944 yılında Eminönü’nde küçük bir handa başlayan firma, 1948 yılında dönemin meşhur semtlerinden biri olan Takkeci’de, ilk bisküvi fabrikasını kurmuştur. Aynı zamanda bu fabrikada üretimin artması sebebiyle, sert şeker üretimi de gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında 1965 yılında üretim tesislerini modernleştirme kararı alan firma; şuanda bile faal olarak üretim gerçekleştiren Topkapı-Davutpaşa fabrikasını hizmete açmıştır. 1974 yılında artık ihracatta 200.000 dolar gibi yüksek rakamları gören şirket, bu yıllarda, bisküvi fabrikasının yanına çikolata fabrikasını da kurarak büyüme eğilimine devam etmiştir.

1970 yılında “Akşama babacığım unutma Ülker getir” sloganı, özellikle reklamcılık alanında ve televizyonlarda şirket fenomeni haline gelmiştir. 1971 yılı Çubuk Kraker, 1972 yılı ise bugün hale popülerliğini koruyan Ülker Çokomel’in piyasaya çıkış yılları olmuştur. 1974 yılı ise “tat tat tat Çokonat” sloganıyla adından da anlaşılacağı gibi Çokonat’ın doğuş yıllarıydı.

Ülker Çokonat
Ülker Çokonat

1976 yılı ise bugün hâlâ şirketin en fazla tüketilen ürünlerinden biri olan Çokokrem’in ülkeye “merhaba” dediği yıllardı. Özellikle 1979 yılı tuzlu bisküvi kategorindeki ürünlerden Taç’ın ortaya çıkış yılıydı. Ardından aynı yılda bir Ülker efsanesi olan Ülker Çikolatalı Gofret doğdu. 80’li yılların başı ise, bugün belki de herkesin evini ziyaret etmiş olan Çokoprens’in ortaya çıkış zamanıydı. Ardından bu ürünleri sırasıyla; 1986 yılında Ülker Halley, Ülker Hobby; 1988 yılında Ülker Metro ve Ülker Albeni; 1991 yılında Ülker Biskrem takip etmiştir.

90’lı Yıllardan Sonra Ülker:

1992 yılı Ülker için artık çok farklı bir kategorinin başlangıcıydı. Bu yıllar özellikle firmanın “Besler Gıda Yağ Fabrikası” adıyla, Türkiye’nin lider yağ üreticilerinden biri konumuna atılacağı yıllardı. Aynı zamanda 1994 yılı ise firmanın sıvı yağ dışında margarin ürünlerinden biri olan “Ülker Bizim” markasını ürettiği yıldı. Bir başka deyişle yine aynı yıllar, bugün hâlâ popülerliğini koruyan Coco Star’ın çıkış zamanıydı. 1995 yılıysa kek kategorisinin ağabeyi Dankek’in ülke tüketicilerine merhaba dediği yıllardı. Sırasıyla bu ürünleri 1996’da bisküvi kategorisinde

Ülker’i Kim Kurdu ?
Ülker’i Kim Kurdu ?

2000’li Yıllardan Sonra Ülker:

Ülker İkram, özellikle 1999’da yağ pazarının dinamiklerinden Ülker Terem Yağ, 2002 yılında şekerleme kategorisinde Ülker Yupo, 2003 yılında sakız markası Yıldız, yine aynı yılda çikolata kategorisinden Ülker Piko takip etmiştir. Aynı zamanda firma 2004 yılında kahve pazarına; Ülker Cafe Crown ve Türk Kahvesi ile giriş yapmıştır. 2006 yılında Çiziviç piyasaya sürüldü. 2007 yılı iki çikolata markasının doğuşuydu. Bu markalar Ülker Golden Çikolata ve Ülker Caramio’ydu. 2008 yılında Ülker Krispi raflardaki yerini almıştır. 2009 yılı, Ülker Napoliten adıyla varolan çikolata çeşitlerine; Antep Fıstıklı ve Fındıklı çeşitlerin eklendiği yıl olmuştu. 2010 yılında sakız markaları arasında devrim yaratan “Anında ferahlatmak” sloganıyla ortaya çıkan Oneo’nun çıkış zamanıydı.

2013 yılında çikolata severler için farklılık yaratan Ülker Laviva’nın piyasaya çıkış yılıydı. Bu ürünü aynı yıl, tahıllı bisküvi Ülker Saklıköy takip etti. 2014 yılında kek dünyasına farklı bir tat getiren Ülker O’lala Sufle’nin yıllarıydı. Ardından bu ürünleri 2017 yılında yeni ürün olan “Çokokrem Pankek” takip etti. Kısacası ürün yelpazesi sürekli gelişen ve yeni markalar oluşturan bir firmadır. Özellikle içinde bulunduğumuz yıllar da dahil pek çok yeni ürün ve kategoriler ortaya çıkarmaya devam etmektedir.

Bugün Türkiye içinde ise toplam 53.000 m² kapalı alana sahip firmanın; İstanbul’da iki fabrikası, Adapazarı’nda bir adet şeker fabrikası, aynı zamanda Giresun şehrinde fındık işleme tesisi bulunmaktadır. Bununla birlikte bisküvi fabrikası adı altında; Ankara, Karaman ve Gebze gibi lokasyonlarda tesisleri vardır. Aynı zamanda şirketin çikolata ürün çeşidi, bugün itibariyle 451’dir.

Eti’yi Kim Kurdu?

thumbnail
Önerilen Yazı
Eti’yi Kim Kurdu ?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 1
    bay_ld_m
    Bayıldım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir