Uzaktan Kumanda Nedir?
Uzaktan kumanda, elektronik cihazları, genellikle kısa mesafelerde, kablosuz olarak kontrol etmenizi sağlayan bir cihazdır. En yaygın olarak televizyonları kontrol etmek için kullanılır. Ancak DVD oynatıcılar, oyun konsolları, klima üniteleri ve hatta akıllı ev cihazları gibi diğer cihazları da kontrol etmek için kullanılabilir.
Uzaktan kumandalar, infraraj (IR) veya radyo frekansı (RF) gibi kablosuz iletişim teknolojilerini kullanarak çalışır. IR kumandalar, cihazınıza görünmez ışık sinyalleri gönderirken, RF kumandalar radyo dalgaları kullanır. Her iki tür kumanda da, cihazın alıcısı tarafından algılanan ve ardından istenen işlemi gerçekleştiren bir kod gönderir.
Uzaktan kumandalar, genellikle aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli düğmelerle donatılmıştır:
Güç: Cihazı açar veya kapatır.
Ses seviyesi: Cihazın ses seviyesini ayarlar.
Kanal: Cihazın kanalını değiştirir.
Menü: Cihazın menüsünü açar.
Oynat/Duraklat: Medya oynatmayı sağlar, duraklatıp, devam etme işlemlerini görür.
Geri/İleri: Medyada geri veya ileri sarar.
Bazı uzaktan kumandalarda ek düğmeler de bulunabilir, örneğin:
Giriş: Metin veya sayıları girmek için kullanılmaktadır.
Sessiz: Cihazın sesini kapatır.
3D: Cihazda 3D içeriği etkinleştirir.
Uyku: Cihazı uyku moduna geçirir.
Uzaktan kumandalar, konfor ve rahatlık sağlayarak elektronik cihazlarınızı kullanmayı kolaylaştırır. Koltuğunuzdan kalkmadan veya cihaza yaklaşmadan cihazın işlevlerini kontrol etmenizi sağlarlar.
Uzaktan Kumandayı Kim İcat Etti?
Uzaktan Kumandayı Kim Buldu: Uzak kumanadalar, modern teknolojilerimizin en yaygın sembollerinden birisidir. Elektronik cihazlar ve eğlence sistemleri ile çok haşır neşir bir kişi için sehpaların üzerine dağılan bir düzine uzaktan kumanda görmek hiçte şaşırtıcı olmayacaktır. Hatta elektroniğe çok fazla düşkün olmayan insanların bile emrinde, TV, klima ve araba kapı kilitlerine kadar birçok kumanda vardır. Bu sayılanlardan hiç birisiyle ilginiz yoksa bile, mutlaka hayatta sahip olduğunuz kumandalarınız olmuştur.
Uzaktan kumandalar, popüler kültürde en çok televizyon kontrolüyle ilişkilendirilmiş olsalarda, bu cihazların mazisi televizyonu kontrol etmekten çok daha eskiye dayanmaktadır. Öyle ki icat edildikleri tarih 1800’lü yıllara kadar uzanmaktadır.
Ünlü Sırp-Amerikalı mucit Nikola Tesla, 1898 yılında New York City’deki Madison Square Garden’da, dünyanın ilk kablosuz uzaktan kumandasını tanıttı. “Teleotomat” adı verilen bu cihaz, radyo dalgalarıyla kontrol edilen minyatür bir tekneyi kumanda ediyordu. Aynı zamanda teknede tam olarak bir radyo frekansı alabilen küçük bir metal anten de vardı.
Tesla, bir kol ve bir telgraf anahtarı (başlangıçta Mors kodu sinyallerini göndermek için tasarlanan) ile donatılan bir kutu -daha doğrusu kutunun kumanda versiyonu- kullanarak tekneye sinyaller gönderdi. Gerçekten de kutu tarafından üretilen sinyaller teknedeki elektrik kontaklarını kaydırdı. Bunun yanında dümen ve pervane ayarlarını değiştirerek operatörün teknenin hareketlerini kontrol etmesine olanak tanıdı.
Maalesef Tesla’nın bu icadı paha biçilmeyen bir buluşta olsa, finansal olarak destek göremediğinden fiyasko ile sonuçlanmıştır. Aynı zamanda teknolojinin gelişimini takip eden ABD Donanması’da, teknolojinin savaş için oldukça dayanıksız olduğunu düşünüyordu. Bunca şeye rağmen Tesla’nın bu icadı olağanüstü bir başarıydı. Bu buluş aynı zamanda bundan sonra geliştirilen tüm kumanda teknolojilerine de kılavuzluk edecekti.
Nikola Tesla’nın İcatları Nelerdir ?
Uzaktan Kumandayı Kim İcat Etti?
Tesla’nın bu buluşundan kısa bir süre sonra, İspanyol mühendis Leonardo Torres-Quevedo; kablosuz telgraf vericilerini kullanarak önce bir üç tekerlekli bisikleti, ardından motorlu bir tekneyi ve hatta denizaltı torpidolarını kontrol etmeyi başarmıştır. Bir nevi günümüzdeki kumanda teknolojilerine en yakın benzerlik taşıyan icaddı bu buluşlar aslında. Nitekim, bu icadın yaygın olarak kullanımını Birinci Dünya Savaşı’nda Alman Donanması’nın muhalif gemilere saldırmak için patlayıcı yüklü uzaktan kumandalı tekneleri kullanmasıyla gerçekleşmiştir. Aynı zamanda bu hadise, silahlı kuvvetler personellerinin silahları uzaktan yönlendirebileceği yeni bir savaş türünün de ortaya çıkışıydı. Bunun yanında yine Alman ve Amerikan silahlı orduları çeşitli güdümlü füzeler ve torpidoları uzaktan yönetmek kaydıyla denemiştir. Aynı zamanda kullanmıştır. Genellikle bu yıllar da yaygın olarak kullanım seçeneğini savaş teknolojilerinde bulmuş olsalarda, 1940’larda kumandaların garaj kapısını açmak üzere üretildiklerini de söylemekte fayda var. Sonrasında git gide tüketici eletroniğinde de yaygınlaşan bu cihazlar, günümüzün olmazsa olmaz teknolojileri arasında yerini hâlâ korumaya devam etmektedirler.