Yoğurdu Kim Buldu ?
Yoğurdu Kim Buldu: İlk olarak kimin bulduğu ile ilgili çok net bilgiler yoktur. Özellikle bilinen şekli ile yoğurttan bahseden ilk eser dünyaca ünlü Kaşgârlı Mahmut tarafından yazılan Divan-ı Lügat-it Türk’tür. 10. Yüzyılda yazılmış bu eserin yanı sıra yine o dönemlerde Balas Gumlu Yusuf Has Hacip’in yazdığı Kutadgu Bilig adlı eserde de yoğurt kelimesine rastlanmaktadır.
Günümüzde yoğurdu birçok ülke kendilerinin bulduğunu iddia etmektedir. Ancak kaynaklar da yoğurdu Orta Asya’da Türklerin bulduğuna dair ciddi kanıtlar vardır. Hatta yeryüzünün en saygın ansiklopedilerinden Encyclopaedia Britannica‘da yoğurdu Türklerin bulmuş olabilme ihtimalinin yüksek olduğundan bahsetmektedir. Örneğin M.Ö. 1600’lü yıllarda sürülerini besleyen Türkler, yaşamlarını devam ettirebilmek için sürüdeki hayvanların sütlerini tüketmekteydiler. Bundan dolayı sütü işlemeyi zamanla öğrendiler. Kısacası aşağıda yapılan tarife benzer metot ile de yoğurdu elde etmeyi başardılar. Yoğurt kelimesi öz Türkçe bir kelimedir. Başka bir deyişle yoğurdun ismini 744 yılında kurulan Uygurlar‘dan aldığı düşünülmektedir. Zira bu Türk topluluklarında yoğurt en önemli besin kaynaklarından biriydi ve birçok kaynakta geçmekteydi.
Tükenmez Kalemi Kim Buldu?
Yoğurdun Avrupa Serüveni:
Yoğurdun, Avrupa serüveni ise Fransız tıp tarihine dayanmaktadır. İlk bilgiler Fransa krallarından I. Fransuva ateşli ishal hastalığına yakalanır. Lakin 16. yüzyılda meydana gelen bu olayda hastalığa Fransız doktorlar çare bulamamıştır. Bundan dolayı Osmanlı İmparatorluğu’ndan gelen bir doktorun, hastalığı yoğurt ile tedavi ettiği görülmüştür.
Dünyadaki yoğurt tüketim oranı ortalama kişi başı 24 kg ile Türkiye ilk sırada yer almaktadır. Yoğurdun; sesleyici, koruyucu ve sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Aynı zamanda tek başına tüketilebildiği gibi, yemeklerin içine katılarak veya sulandırılıp ayran yapılarak ta tüketilmektedir.
Peki Bu Yoğurt Nasıl Yapılırdı?
Yoğurt olmadan nasıl yoğurt yapılabilir diye merak ediyor olabilirsiniz. Çünkü hepimiz biliriz ki, yoğurt yapmak için sütü kaynatır ve bir miktar mayalanması için içine yoğurt koyarız.
Yoğurt yapımını teknik olarak ifade edecek olursak, 90 derecede ısıtılıp daha sonra mayalanma derecesine kadar soğutulan sütün, yoğurt mayası katılarak laktik asit mayalanması sayesinde elde edilmesidir. Aynı zamanda özel kıvamda bir süt ürünüdür.
Genelde hızlı tüketilen bir ürün olmakla beraber üretiminin ardından soğuk gıda zinciri şartlarında depolanması, nakledilmesi ve teşhir edilmesi gerekmektedir. Bu süreç yoğurdun ekşime ve bozulma sürecini biraz da olsa yavaşlatacaktır.